Kategorier
Fönster

Sänk värmekostnaderna med nya fönster

Med nya fönster kan man ofta sänka uppvärmningskostnaden rejält och få ett bra inomhusklimat året om. Men hur vet man vilka fönster som är bra och finns det underhållsfria fönster?

Den som har problem med höga uppvärmningskostnader bör först och främst se över sina fönster. Ibland räcker det med att renovera dem och kanske sätta in ett extra energiglas, i andra fall är det bättre att byta ut dem mot helt nya. Men ska man sätta in nya fönster finns det några saker som är extra viktiga att tänka på. Då man helst inte ska förändra fasaden bör man välja fönster i samma profil som de som man ska byta ut. Undantaget är om man ska återställa ett sönderrenoverat hus till ursprungsskick. Fönster eller fönsterkarmar, finns i flera olika material som PVC, aluminium och trä.

U-värdet är talar om hur energieffektivt ett fönster är

Träfönster är överlägsna PVC då det kommer till utseende, känsla och hållbarhet. Men träfönster kräver en hel del underhåll medan fönster av PVC är underhållsfria. Men väljer man träfönster klädda med aluminum på utsidan blir även de underhållsfria. Letar man efter prisvärda fönster är det jätteviktigt att titta på u-värdet eftersom det avgör hur mycket energi man kommer att kunna spara. Ju lägre u-värde, desto mer energieffektivt är fönstret. Nya fönster brukar ha två eller tre glas. Treglasfönster isolerar givetvis bättre men är också dyrare. Bor man i södra Sverige där vintrarna inte är särskilt långa och kalla kan det ofta räcka med tvåglasfönster.