Kategorier
Golv

Fiskbensparkett – ett tidlöst vackert golv

Att lägga ett nytt golv som har älskats i tider är en bra investering i bostaden. Fiskbensparkett är ett tidlöst, vackert golv som aldrig blir omodernt.

Fiskbensparkett brukar få många ögon att glittra. Det är ett golv som många älskar och som ger en hint om bra byggnadsvård. Ett golv som mörknar med åren med en lyster åt bärnsten som tåligt ligger där och bara är. Många gånger är det bostäder runt 50- och 60-talen som har investerat i en vacker fiskbensparkett.

Det är ganska häftigt när man tänker efter. Golv som legat i bostaden i över 50 år och som man önskar kunde berätta om åren som gått. Tänk vilka olika liv golven skulle kunna berätta om genom årtiondena. Det skulle kunna vara svindlande livsöden och berättelser som ett vackert golv skulle kunna berätta om.

För att nämna en bråkdel av det som hände under årtiondena:

  • 60-talet med framstegsoptimism och populärmusik
  • 70-talet med oljekris och disco
  • 80-talet med kapprustning, fredsavtal och synthpop
  • 90-talet med globalisering och techno

Fiskbensparkett som tål att slipas många gånger

Nu kan ju inte golv prata och i en del bostäder har det flyttat in ägare som avskytt golvet som pesten. Istället har de ersatt golven med laminat, linoleum och klinkers. Men så finns det många som inser det vettiga med ett tåligt golv. Ett golv som tål att slipas flera gånger och som får en vacker kulör med åren.

I alla generationer finns det alltid de som både avskyr och älskar fiskbensparkett. Hur det än är med den frågan är det många som idag inser att det är ett perfekt tåligt golv att lägga in. Ett bra golv som tål såväl hundar som gör sina rundor med klorna som barn som vill hacka i golvet.

Fiskbensparkett ett tåligt golv i många år

Därför är det många som bestämmer sig för att lägga fiskbensparkett när de ska byta golv. Med hjälp av en golvläggare kommer man att få ett resultat som blir beständigt i många år framöver. Tycker man att det börjar bli slitet så finns det en stor möjlighet att slipa om det flertalet gånger.

En slipning gör att golvet blir lite ljusare och får en ny lyster. När man rengör en fiskbensparkett bör man använda ett milt, pH-neutralt rengöringsmedel och en fuktad mopp. Andra rengöringsmedel riskerar att förstöra golvet.