Kategorier
Bygg

Byggställning – för säkert arbete

Om du ska renovera ett hus utvändigt, kan det vara klokt att utföra arbetet genom att stå stadigt på en byggställning. En sådan ställning kan du hyra.

Du bor tillsammans med din familj i ett äldre trähus vid kusten. Husets fasad och fönster har blivit illa åtgångna av häftiga höststormar. Visst är det skönt med sol, vind och vatten, men om huset kunde tala skulle det begära en rejäl renovering och ommålning. Du bestämmer dig för att använda din första semestervecka till husrenoveringen.

Att klättra på en stege med målarhink i ena handen under en hel vecka tilltalar inte dig. Istället tänker du låta uppföra en pålitlig arbetsplattform runt hela huset. Den måste vara rejält hög, eftersom du ska kunna nå upp till taknocken för att måla husets vindskivor.

Byggställning – säkert monterad

Du tror att som hemmafixare kunna spackla och måla fönster. Och de yngre familjemedlemmarna har lovat att skrapa bort lös färg på fasaden. Däremot tar du inte ansvar för att montera en byggställning runt huset. Men du behöver inte bekymra dig. Om du hyr en byggställning får du den monterad i god tid innan din semester börjar. Men hur fungerar en byggställning?

Du kan välja mellan att hyra en fast byggställning och en rullställning. En rullställning kan räcka för ett mindre jobb. Eftersom du ska måla om runt hela huset passar en fast ställning bäst. Den går att montera även om underlaget är något ojämnt. På en fast ställning kan flera personer arbeta samtidigt. Då kan du och dina barn jobba parallellt.