Kategorier
Solceller

Går det att använda solceller i Borlänge?

Fler och fler upptäcker fördelarna med att montera solceller i Borlänge eftersom det är en miljövänlig och ekonomiskt lönsam lösning på energiförsörjningen.

Det är många som tror att det inte är någon idé att installera solenergi i de mellersta och norra delarna av Sverige eftersom solen inte alltid skiner så mycket där. Man kan förstå att det lönar sig i länder som Spanien och Italien som badar i sol och ljus året om. Men de moderna solceller som monteras idag kan ge en betydande mängd energi.

En medelstor solcellsanläggning i Borlänge med 10,25 kW effekt kan producera mellan 8 200-11 275 kWh per år. Enligt SCB förbrukar en normalstor villa med normal elanvändning cirka 5 000 kWh per år om uppvärmningen inte görs med el. Använder man el som uppvärmning ligger förbrukningen för ett år på ungefär 20 000 kWh. Hushåll som investerar i solceller kan alltså göra stora vinster på att övergå till att producera egen el.

Solceller passar nästan alla tak

De moderna solceller som monteras i Sverige passar på nästan alla tak. Det bästa läget för en solcellsanläggning är ett tak som är riktat rakt mot söder. En 40-gradig lutning är fördelaktig samt att taket inte skuggas av träd eller andra byggnader. Kontaktar man ett företag som arbetar med solceller i Borlänge till bra pris kan man få hjälp av en solcellsrådgivare att undersöka förutsättningarna.

För att stimulera privatpersoner att installera solceller och på det sättet bidra till en bättre miljö, beslutades det 1 januari 2023 om en skattereduktion på 20 procent. Ansökan om bidrag för solceller är väldigt enkel och fungerar på samma sätt som rot- eller rutavdraget. Skatteavdraget gäller för solcellsanläggningar och den som investerar i ett solcellsbatteri eller en laddbox till elbil kan göra ett avdrag på 50 procent.